Vogelreis 2019

Mkuze

De nacht was verschrikkelijk. Eerst kon ik niet slapen vanwege de hitte en het onweer, toen ging een raam klepperen en dacht ik een silhouet van een aap te zien (was helemaal niet zo) en zo duurde het nog wel even voordat ik sliep. Het is vannacht nauwelijks afgekoeld en de fan heb ik heel erg gemist. Met pijn en moeite ga ik om half zes uit bed. Dat was het moment waarop ik net lekker sliep en het koelste moment van de hele nacht. De groep gaat om zes uur met de bus door het park rijden. Wij hebben geen zin om twee uur lang in een bus te zitten en benutten de kans om op het terrein vogels te kijken. Er lopen weer Impala's en Nyala's rondt die we nu prachtig in het ochtendlicht kunnen vast leggen. Bij de vogelhut doen we opnieuw een poging om de ijsvogel te spotten, maar de plek is in beslag genomen door een groep apen. Zij hebben ons niet in de gaten waardoor we ze goed kunnen bekijken. Ze zitten op een boom en proberen met hun poten insecten uit de boomstam te plukken. We lopen een stukje verder over de weg en horen een heel raar geluid en zien een nieuw soort vogel. Het is de breekbekscharrelaar die prachtig roze met blauw van kleur is. Een vogel die ook op ons wensenlijstje stond. In een paar uur tijd hebben we weinig gespot, maar deze nieuwe soort en de groep apen maken het tot een mooie ochtend.

Om acht uur schuiven we aan bij het ontbijt dat wederom gemaakt is door onze gids Julian. Wat een fantastisch ontbijt heeft hij gemaakt. Voor 18 mensen koken in zo'n klein keukentje vind ik een hele prestatie. Toast met champignons, roerei, worst met tomaten en ui, yoghurt, fruit. Het is hotelwaardig. Na het ontbijt wil ik op bed gaan uitrusten zodat ik de rest van de dag wat meer energie hebt. Dat wordt hem alleen niet, want we krijgen een hele groep mensen over de vloer. Ons huis wordt van top tot teen schoongemaakt door zeker vier personen. Zelfs de afwas wordt voor ons gedaan. Het is ook onvoorstelbaar hoe vies de vloer kan worden in één nachtje slapen. Het is één grote zandbak geworden. Nu kunnen we even (5 minuten) met schone voeten rondlopen.

Om tien uur gaan we toch mee met de bus. Onze gids kent dit gebied niet en wij hebben de kaart grondig bestudeerd en weten precies waar we naar toe willen. De gids krijgt onze kaart en brengt ons naar de plek toe die wij uitgezocht hebben. We stellen ons verwachtingen bij nu we weten hoe slecht je dieren vanuit de bus kan zien zodat we niet teleurgesteld worden. Als we nog maar net op weg zijn komen we een groep giraffen tegen. Ik heb een goede plaats bij het raam en kan ze goed zien en zelfs perfect vastleggen. De giraffen hebben ook gezelschap van een paar zebra's en impala's. Dat wij groot wild zouden zien had ik totaal niet verwacht, dus dit is extra genieten. De Nyala's en Impala's lopen ook veel rond en daar tussen staat één Gnoe. Ook deze kunnen we goed zien en vast leggen. Het is een prachtige rit naar de vogelhutten waarbij de nodige keren gestopt wordt om wild en vogels te fotograferen. De vogelhut is prachtig gelegen aan het water van waar we zicht hebben op veel vogels. Een uur brengen we er door. IJsvogels zijn aan het bidden boven het water en vangen vis, de pelikaan is aan het vissen vanaf een dode boomstam en de nijlpaarden komen regelmatig boven water. Met de verrekijker spot ik op zeer grote afstand nog een knalblauwe ijsvogel. Probeer maar eens aan de rest van de groep uit te leggen waar het dier zit. Dat valt vies tegen. De Goliath Heron scheert over het water. Er is zoveel te zien en de omgeving is ook zo mooi. Na een uur verplaatsen we naar een hut iets verderop aan hetzelfde water. Vanaf deze plek hebben we net iets ander zicht en spotten ook weer wat andere vogelsoorten. Ibissen, ooievaars, ijsvogels, grielen, jacana's en zelfs een krokodil. Het was echt een aanrader. Als we terug lopen naar de parkeerplaats zit er een slang in de boom met de toepasselijke naam Boomslang. Het is een klein, groen slangetje dat enorm gevaarlijk is. We rijden via een andere route terug naar de lodge en stoppen de nodige keren om dieren te spotten. Als hoogtepunt zien we een Korhaan langs de weg staan. Het dier poseert voor de foto. Een Letherback Turtoise steekt de weg over voor de bus en een Varaan zit aan de kant van de weg. Een groep Bavianen rent door de graslanden heen. Wat een fantastische middag hebben wij gehad. Dat we zoveel dieren zouden zien hadden we niet verwacht. We gingen uit van het slechtste en hebben zoveel geluk gehad. Iedereen in de bus deed ook z'n best om anderen een kans te gunnen om een foto te maken door het miniscule raampje.

Het is al twee uur als we terug zijn en maken een eenvoudige lunch met verse ananas en yoghurt. Het fruit smaakt hier heerlijk. Na de lunch is het tijd voor siësta. We zijn moe van de warmte en alle indrukken. Daarna willen we nog graag een rondje maken over het terrein op zoek naar vogels. Geen idee waar ze heen zijn, maar ze zitten niet hier. Ook groepsgenoten zien nauwelijks vogels. Dan blijven we lekker in de kamer om te rusten en af te koelen. Om zeven uur zitten we aan een maaltijd gemaakt door Julian. Het is een Afrikaans stoofpotje met kip, groenten en rijst. Het smaakt heerlijk. Alle ramen staan alweer wagenwijd open om te luchten, maar er is geen zuchtje wind. Het is vandaag wel minder heet geweest dan gisteren. Hopelijk zorgt dat er voor dat we het iets minder heet hebben vannacht.

Dieren die we gespot hebben:
- Nyala
- Impala
- Schildpad 2 soorten
- Groene meerkat
- Giraffe
- Zebra
- Gnoe
- Nijlpaard
- Groene boomslang
- Baviaan
- Nijlvariaan

Nieuwe vogels die we gespot hebben van vandaag:
– Gewone Willie
– Geelbektroupant
– Gestreepte visvanger
– Dwergvisvanger
– Geelglasogie
– Glansibis
– Kleinwitreier
– Witborsduiker
– Manglietvisvanger
– Lepelaar
– Bontkwikkie
– Koning rooibekkie
– Groot rooiband suikerbekkie