Vogelreis 2019

St. Lucia - Boottocht en Cape Vidal

Vandaag hebben kunnen we uitslapen. We hoeven “pas” om half acht aan het ontbijt te zitten. Waar het ontbijt plaats vindt is een aantal keren gewijzigd. Als wij om half zeven naar buiten gaan om te vogelen en naar een ander hotel lopen voor het ontbijt, worden we aangesproken door de receptioniste. Het is wederom gewijzigd en het ontbijt zal in ons hotel plaats vinden. Wij vinden dat jammer, want dat andere hotel is veel mooier en in de buurt van veel vogels. De receptioniste en wij hebben een geheimpje waar niemand iets van af weet. Zij doet net alsof wij elkaar niet gesproken hebben en wij gaan gewoon naar The Forest Lodge om daar te vogelen en te ontbijten. Wat een fantastisch idee was dat. We lopen nog maar net de hoek om van ons hotel en spotten de eerste vogel en wat voor één. Het is een neushoornvogel met een jong. Weer twee stappen verderop zien we een prachtig baardmannetje. De vogels vliegen om de oren en bepalen de route naar het ontbijt. We zien een boom vol Turako's. Dit zijn prachtige, grote en bovenal kleurrijke vogels. Het geluk is met ons, want we zien zelfs twee soorten. Het feest blijft maar doorgaan. De Hop zit er prachtig bij. De wandeling die in vijf minuten had gekund duurde nu een uur. We schuiven aan bij het ontbijt waar niemand zich afvraagt wat wij daar doen. Het is een uitgebreid ontbijt waar we enorm van genieten. Het verse fruit is hier ook zo lekker. Ondertussen lopen we een aantal keren door de prachtige tuin waar we nog een aantal kleurrijke vogels en een nieuw soort neushoornvogel spotten. Als we tegen negen uur terug komen bij onze lodge vraagt de groep zich bezorgd af waar wij waren gebleven. Wij doen alsof we nergens van weten.

Om kwart over negen lopen we door het dorp naar de opstapplaats van onze boottocht door het Isimangaliso gebied waar we nijlpaarden, krokodillen en hopelijk ook een heel aantal vogels kunnen spotten. Een reusachtige boot hebben we helemaal voor onszelf ter beschikking. Daardoor kan de gids rekening houden met ons vogelaars. Al vrij snel zwemt er een krokodil naast de boot. Dat beest kan ook nog snel zwemmen. We slaan af en varen tussen de bomen/mangrove waar drie nijlpaarden tussen de bomen verstopt zitten in het water. Tussen al het groen zitten ook twee mooie nacht reigers. Ze zijn zo goed verstopt dat het heel moeilijk is om ze vast te leggen op camera. De wevers zijn aan de andere kant druk bezig om hun nestjes te maken in het riet. Het water is in een week zo hard gestegen dat ze hun nesten nu een stuk hoger in het riet moeten bouwen. Daarna varen we op de grote rivier en stoppen een aantal keren om de nijlpaarden te bewonderen. Ze zitten grotendeels onder water waardoor je niet veel meer ziet dan af een toe een paar flapperende oortjes, ogen en met geluk hun hele kop. Ja, het zijn toch ook echt lelijke dieren. Zijn ze zo groot en nog niet fatsoenlijk vast te leggen op camera. We hopen dat een nijlpaard zijn bek open doet, maar helaas. Daar hebben ze momenteel geen zin in. De Afrikaanse Visarend zit hier ook met grote aantallen vandaag. We krijgen de kans om het dier goed vast te leggen. Op slechts een paar meter afstand kunnen we de vogels zien zitten. De twee uur vliegen voorbij en we moeten moeite doen om op tijd terug te zijn bij de opstapplaats. Een purperkoet houdt ons weer even op. Het was een prachtige boottocht. Als we terug aan wal zijn lopen we in een Afrikaans tempo naar een eettentje. Het is knap warm en benauwd aan het worden. Bij Kauai eten we een gezonde wrap en een verfrissende smoothie. Met een volle maag lopen we terug naar het hotel waar we een uurtje uit rusten voordat we weer op pad gaan.
Om twee uur stappen we in de bus om naar Cape Vidal gedaan. Overal wordt dit aangeboden en ik ging er van uit dat we met een open voertuig door dit gebied zouden gaan. Helaas zullen we het moeten doen met onze verschrikkelijke bus. Ik zit helemaal achterin, kan weinig zien en geen enkel raam open doen. Dat frustreert mij mateloos als ik zie wat voor prachtig wild wij tegen komen. Wrattenzwijnen, allerlei soorten bokken en zebra's. In een boom zitten een aantal Bijeneters, maar de bus uitstappen tussen al dat wild is onmogelijk. We krijgen één mogelijkheid om uit te stappen, van het uitzicht te genieten en vogels te spotten. In de verte spotten we een Europese Bijeneten en een baardmannetje die bessen uit de boom eet die net zo rood zijn als het vogeltje zelf. We rijden verder naar het strand en zien een aantal schichtige Duikers (kleine bokken). We worden vrij gelaten en gaan op zoek naar de Duiker. We vinden het beestje en kunnen het voor het eerst vast leggen. Eén boom is geliefd bij de apen en zit vol met blauwe apen. De apen zijn niet blauw, maar hun ballen wel. Echt babyblauw met een knalrode piemel. We lopen natuurlijk ook even naar het strand. De wolken gaan net voor de zon en met een beetje wind er bij is het niet te heet. Lekker met de voetjes in het water. Behalve onze groep is er geen mens te vinden op dit enorme strand. We gaan het bos weer in en krijgen de kans om nog een roofvogel vast te leggen. Om vijf uur gaan we terug naar het dorp en zien onderweg een banded mangoose. Terug in het dorp gaan we gelijk eten bij het visrestaurant tegenover de lodge. We eten er een gezonde maaltijd salade met vis, linzen, kikkererwten en couscous. Allemaal ingrediënten die ik totaal niet Zuid-Afrikaans vind. De maaltijd sluiten we af met een dessert. Een fantastische pepermunt, caramel, pompoentaartje en een Kitkat Shake. Nu snel naar de kamer, verhaaltje typen en met de kippen op stok. Morgen moeten we ook met de kippen van stok.

Dieren die we gespot hebben:
- Nijlkrokodil
- Nijlpaard
- Koedoe
- Buffel
- Zebra
- Rode Duiker
- Samango Aap
- Ellipswaterbok
- Knobbelzwijn
- Zebra Mangoeste

Vogels gespot vandaaag:
– Hoephoep
– Rooikophoutkapper
– Bloukuifloerie
– Mosambiekloerie
– Bruinkopvisvanger
– Witoorhoutkapper
– Gewone Kwikkie
– Swartvlieëvanger
– Witrugnagreier
– Gewone nagreier
– Visarend
– Europese byvreter
– Blouwangbyvreter
– Grootkoningriethaan
– Bosmusikant
– Swaelstertbyvreter
– Geelbekwou
– Geelborswillie
– Bruinsylangstertjie
– Kortbeksuikerbekkie